Houtstook

U ziet het niet, maar het is er wel: de rook die ontstaat, wanneer u thuis de kachel of open haard aansteekt.

Het fijnstof in de rook verslechtert de luchtkwaliteit in uw directe omgeving en kan schade toebrengen aan uw gezondheid en die van uw buren. Toch een vuurtje aansteken? Denk aan uw buren en raadpleeg eerst https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/houtrook. om te checken of de huidige weersomstandigheden het stoken toelaten. 

Ongunstig weer, zoals weinig wind en mist, zorgen er namelijk voor dat de rook langer in de lucht blijft hangen.
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stuurt in dat soort gevallen een stookalert uit.

Tips voor houtstook

Bekijk hieronder de andere stooktips van Milieu centraal.

  • Tip 1: Raadpleeg eerst de website https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/houtrook. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer
  • Tip 2: Stook alleen droog hout
  • Tip 3: Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout
  • Tip 4: Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur
  • Tip 5: Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. U voorkomt zo schoorsteenbrand
  • Tip 6: Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden
  • Tip 7: Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open
  • Tip 8: Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen
Deel dit bericht