We lezen en horen het wel eens: een verkoper mag nog even in de woning (als het is verkocht) blijven wonen terwijl het notarieel transport al heeft plaatsgevonden.

Hoe zit dat eigenlijk juridisch? Mag dit? Kan dit zonder risico? Het antwoord is nee, dat kan zeker niet zonder risico.

Het eerste risico is de hypotheekaftrek:

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft recentelijk op 4 april 2023 een uitspraak hierover gedaan. De Rechtbank is van oordeel dat de woning vanaf de notariƫle overdracht voor de koper niet geldt als eigen woning waardoor de geldleningskosten voor koper niet aftrekbaar zijn in Box 1.

Het tweede risico is de overdrachtsbelasting:

Het verlaagde overdrachtsbelastingtarief van 2% danwel de startersvrijstelling geldt alleen wanneer de aan te kopen woning na de overdracht ter beschikking staat aan de koper. Ingeval de woning na eigendomsoverdracht (tijdelijk) door verkoper wordt gebruikt loopt koper mogelijk het risico dat het 10,4% overdrachtsbelastingtarief van toepassing is en dat er een naheffingsaanslag voor de overdrachtsbelasting volgt.

Het derde risico is de hypotheekbank van de koper:

In de hypotheekakte staat standaard dat het in gebruik geven van de woning aan een derde niet is toegestaan zonder voorafgaande toestemming van de Hypotheekbank. De hypotheekbank zal doorgaans geen toestemming verlenen, wanneer de woning in gebruik wordt gegeven aan een derde.

Het vierde risico is de opstalverzekering:

Bij de eigendomsoverdracht gaat het risico van de woning over op de koper. Koper dient dan een opstalverzekering af te sluiten. Aangezien de woning bij de verkoper in bezit blijft gelden er mogelijk andere regels en is koper dan niet volledig gedekt bij een standaard opstalverzekering. 

Het is derhalve toch echt raadzaam om je als koper goed te laten adviseren door je eigen adviseur omtrent deze materie.

Deel dit bericht