Vervolg op de huurfeiten van 16 mei 2023 – Dit keer, vijf veel gemaakte fouten in het verhuurcontract.

In de praktijk komen wij veel tegen dat verhuurders een standaardovereenkomst op een verkeerder manier aanpassen.
Dat kan veel ellende veroorzaken. Als een contract niet in orde is krijgt de huurder namelijk veelal gelijk van de rechter.

Waar moet een standaard huurovereenkomst minimaal aan voldoen?

  • All-in huurprijs opnemen.
    Benoem de kale huurprijs en de servicekosten apart. Hanteer je wel een all-in huurprijs en stapt de huurder naar de huurcommissie, dan maakt die commissie een ongunstige berekening. De huurcommissie bepaalt bij een verzoek tot splitsen vaak de kale huurprijs op 55% van de te splitsen all-in huurprijs en de servicekosten op 25% van de te splitsen all-in huurprijs. Het totaal is dan slechts 80% van de oorspronkelijke huurprijs. Dat betekent dat de huurprijs mogelijk 20% omlaag moet.
  • Overeenkomst voor bepaalde tijd inclusief verlenging opstellen.
    Een van de grootste fouten die je als verhuurder kunt maken: een huurcontract voor bepaalde tijd opstellen, inclusief de optie om het contract te verlengen. Wanneer je deze optie toevoegt, wordt het automatisch een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Je kunt de huurder daardoor niet meer uitzetten na een bepaalde tijd.
  • Onjuiste opzegtermijn opnemen.
    Een detail dat vaak over het hoofd wordt gezien wanneer een standaard contract wordt gebruikt: je hanteert een onjuiste opzegtermijn. Het is heel simpel: de opzegtermijn van de huurder is gelijk aan de betalingstermijn van de huur. Wordt dus de huur elke maand betaald, dan is er ook 1 maand opzegtermijn. Je mag hier overigens van afwijken, in samenspraak met de huurder. De aangepaste huurtermijn moet dan wel genoemd worden in het huurcontract.
  • Niet te laat einde overeenkomst aanzeggen.
    Je moet als huurder het einde van een tijdelijke huurovereenkomst op tijd aanzeggen. Dit moet tussen de 1 en 3 maanden voordat de overeenkomst eindigt. In de aanzegging laat je weten wanneer de overeenkomst stopt en dat de huurder voor die tijd de woning moet verlaten en ontruimen. Vergeet je dit als verhuurder? Dan wordt de huurovereenkomst automatisch een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Tip: stuur de aanzegging altijd via een aangetekende brief of laat deze overhandigen door een deurwaarder. Je moet namelijk kunnen bewijzen dat aan de aanzeg verplichting is voldaan.
  • Verkeerde prijsindexatie in huurcontract vrije sector opnemen.

Verhuur je een woning in de vrije sector? Dan mag je tot en met mei 2024 de huur verhogen met een maximum van de inflatie plus 1%. In het verhuurcontract staat een prijsindexatie aangeduid. Sommige verhuurders houden hierbij, onbewust, de consumentenprijsindex (CPI) aan. Hierdoor ben je als verhuurder verplicht om je aan de gereguleerde huurverhogingsregels te houden, terwijl je in de vrije sector juist grotendeels zelf de huurverhoging kan bepalen.

Deel dit bericht